2016. júl 29.

Van rendes kaja is, vagy csak bogarak?

írta: AiFerkó
Van rendes kaja is, vagy csak bogarak?

Egy régebb óta itt élő barátom szerint "Laoszban ami mozog az étel, ami nem mozog az fűszer"! Azt hiszem a kaja témában lesz még jó néhány poszt, hiszen a téma kimeríthetetlen. 
A imag0996.jpgcímbéli kérdésre a válasz egy határozott "Igen". Van más is, ráadásul finom és egészséges ételek, de az poszt most a bogárevésről fog szólni.
Na nem mintha egy jól átsütött tücsök nem lenne finom vagy egészséges, mert tényleg az. Alapvatően én egy nyitott ember vagyok, főleg az ételek szempontjából, és ez sajnos meg is látszik rajtam. Elég sokat jártam már a világot, ettem minden féle dolgokat (kígyót-békát), de amikor kirakták az asztalra a tányér sült bogarat, akkor azért egy kicsit elgondolkodtam azon, hogy mit is kezdjek ezzel.
Aztán általában az történik, hogy akik már ettek ilyet, azok elkezdik majszolni, pontosan úgy mint a mogyorót vagy a chipset. Egy idő után pedig észre sem veszed, belenyúlsz a tányérba és kiveszel jól megtermett példányt. Na most ha sokáig nézegeted és gondolkodsz azon, hogy ez most tényleg egy bogár, akkor valószínűleg néhány perc szugerálás után vissza is kerül a tányérba az a szép barnára sült ropogós finomság. Ha viszont gondolkodás és meditálás nélkül gyorsan bekapod, akkor rájössz, hogy tényleg nem rossz... sőt, kimondottan finom. Enyhén sós, picit fűszeres és nagyon hasonló az íze a földimogyoróéhoz, csak kevésbé tömény. Én még nem tapasztaltam, hogy a pincér visszavitt volna egy fél tányér bogarat, mert senkinek nem kellett. Ráadásul az az érdekes, hogy az itt élő külföldiek - helyi szóhasználattal "falangok" - sokkal inkább rá tudnak kattanni a bogárevésre, mint a helyiek. Valószínű azért, mert nem olcsó és nimag1097.jpgem is mindenhol szerepel az étlapon. 
Ha már a rovar gasztronómia a téma, akkor nem szabad kifelejteni a hangyatojást sem. Ez szintén egy kedvelt étel, de ezt étteremben még ritkábban találni, talán mert eléggé szezonális. Száraz évszakban van szezonja, akkor vidéki erdős területek közelében az út szélén sokan árulják az apró hófehér tojásokat. Alapvetően ízetlen, állaga leginkább a nagyszemű kaviárra emlékeztet, csak szárazabb. Eddig kóstoltam már levesben és salátában, mindkét módon nagyon ízlett. Egyszer még a feleségem is evett hangyatojással készített húslevest, de miután megtudta, hogy az nem csipetke, és nem is főtt rizs, inkább letette a kanalat. A képen egy finom falat hangyatojás saláta látható, illetve az, hogy néha bele-bele keveredik egy már kikelt példány is... 
Egyik alkalommal elmentünk egy ismerős tóparti kiránduló helyre, ahol felajánlották, hogy menjünk el a házigazdákkal egy kis hajókirándulásra. A francia házigazda laoszi felesége még gyorsan elszaladt és a közeli erdőből hozott kb. fél kiló hangyatojást. Először nem értettük, hogy miért, hiszen nem terveztünk a hajón enni, de később kiderült, hogy nem csak az emberek, hanem a halak is nagyon szeretik a hangyatojást. Rövid kis "gyerekpecákkal" egy szűk óra alatt sikerült fogni egy fél vödörnyi apró kárász-szerű halat. Miután visszaértünk a partra, a házigazda felesége elvitte a halakat és a maradék hangyatojást, amiből rengeteg chili, zöldség, szója-, és egyéb szószok hozzáadásával kitűnő salátát készített. 

Végül meg kell még említenem, hogy a képen szereplő nyúl több alkalommal volt utitársam Laoszban, mielőtt a családdal együtt kiköltöztünk. Jó barátságot kötöttünk, ezért még többször meg fog jelenni majd különböző élethelyzetekben.

Szólj hozzá