2016. aug 23.

Az UXO nem legenda

írta: AiFerkó
Az UXO nem legenda

Kevesen tudják azt, hogy Laosz több világrekordot is magáénak tudhat. Az egyik ilyen érdekesség, hogy itt van a világ legrövidebb vasúthálózata, mely mindössze néhány kilométer hosszan nyúlik át Thaiföldről a Mekong folyón átívelő Barátság hídon. 
danger-uxo.jpg
A másik világrekord lényegesen szomorúbb, ugyanis a történelem során Laoszra dobták az egy főre jutó legtöbb bombát. A vietnámi háború alatt az Egyeült Államok hadserege több bombát dobott erre a kis trópusi országra, mint egész Európára a második világháborúban. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 1964 és 1973 között, mintegy félmillió bombázási küldetésben, több mint 2 millió tonnányi bombát dobtak le laoszi területen, ezzel megpróbálva megakadályozni az észak-vietnámi katonai utánpótlást. Ezek jórésze ráadásul ún. fürtös bomba volt, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb bombatestben rengeteg kisebb robbanó töltet található, melyek a kioldás után szétszóródnak egy viszonylag nagy területen. A legfőbb probléma ezekkel az, hogy a ledobott mintegy 270 millió (!) bombácskának (angolul "bombies") mintegy harmada nem robbant fel becsapódáskor, szép csendben várják, hogy valaki megtalálja őket. Ezeket a fel nem robbant bombákat hívják angol rövidítés szerint UXO-nak (Unexploded Ordinance).

A háború befejezése óta mintegy 8000-en estek ilyen bombák áldozatául, valamint további 12000 ember szenvedett súlyos, gyakran végtag amputációval végződő sérüléseket. A mai napig évente mintegy 300 ember veszti életét UXO balesetekben, és sajnos nagyon sok, mintegy 40% köztük gyermek.
new_image_jpg.jpg

A bombázott területek főként azokat a vidéki, nagyon szegény és elmaradott helyeket érintik, ahol a lakosság javarészt önfentartó mezőgazdasági tevékenységből él. Ezeken a területeken szinte napi rendszerességgel találnak UXO-kat, gyakran a falvak szélén játszó kisgyerekek, számukra a rozsdás kis golyóbisok ugyanis első ránézésre jó játékszernek tűnnek. A szülők néha már csak a robbanás hangjára kapják fel a fejüket, ilyenkor azonban már túl késő, ezeken a helyeken az orvosi ellátás nem ismert fogalom.

Az Egyesült Államok mintegy tíz éve próbálja kezelni ezt a számára is kínos helyzetet, eddig közel 100 millió dollárt költöttek Laosz UXO mentesítésére. Idén szeptemberben Obama elnök egyik utolsó külföldi látogatásaként, és első amerikai elnökként Laoszba érkezik. A helyi nagykövetség tájékoztatása szerint többek között a UXO mentesítésre fordított összeg megnövelését is be fogja jelenteni.

Akárhogy is alakul, ez a probléma még évtizedekig jelen lesz Laoszban, hiszen az eddigi erőfeszítésekkel a UXO "fertőzött" területek mindössze 1-2 %-át sikerült megtisztítani. A becslések szerint mintegy 80 millió UXO-ból, napjainkig mindössze alig több mint 1 milliót hatástalanítottak. 

Szólj hozzá

baleset laosz káosz lao USA Bomba Laosz Vietnámi háború UXO Vietnam war Unexploded Ordinance