2016. aug 01.

Jó nektek, nálatok jó meleg van!

írta: AiFerkó
Jó nektek, nálatok jó meleg van!

imag0979.jpg

Magyarországon lassan nemzeti sportként lesz nyilvántartva a panaszkodás, amit szinte tökéletesre fejlesztettünk az utóbbi néhány évszázad során. Ebből a szempontból ideális beszédtéma az időjárás, ami vagy túl meleg, vagy túl hideg, vagy túl száraz, vagy túl esős, stb., de legritkább esetben van igazi jó idő. Persze, hogy kinek mi a jó idő, arról nem érdemes vitát nyitni...
Hát kérem Laoszban sincs ez másként, az időjárás általában itt is messze van az ideálistól, azonban itt inkább a "túl meleg" a jellemző. Trópusi ország lévén itt két fő évszak van, a száraz és az esős, vagy monszun.

A száraz évszak nagyjából október közepe-vége körül kezdődik és úgy május végéig tart. Ez persze nem jelenti azt, hogy ilyenkor egyáltalán nem esik az eső, hiszen február körül rendszerint kialakulnak délutáni-esti záporok és zivatarok, amit itt lótusz esőknek hívnak. Hozzá kell tenni, hogy az idei évben ez teljesen elmaradt, sajnos itt is érződik a globális felmelegedés okozta időjárás változás. Hőmérséklet tekintetében elég szélsőséges ez az időszak, december-január körül néha akár 20 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála az éjjeli órákban (hú, ez most nagyon meteorológusos volt). Nappal viszon elég kellemes, 25-30 fokig emelkedik a hőmérséklet, ezt azért valóban könnyebben el lehet viselni mint az otthoni mínuszokat. Aztán márciustól el kezd melegedni, április-május környékére pedig nem ritka, hogy nappal 43-45 fok van és éjszaka sem hűl vissza 30 fok alá. Na amikor itt ilyen idő van, és otthonról azt kapom, hogy "de jó nektek, nálatok jó meleg van!", akkor azért szívesen kitenném őket itt a napra egy kicsit aszalódni. Természetesen a fenti értékek árnyékban értendők, a napon ennél még durvább tud lenni. Itteni kollégám szerint ezt csak elviselni lehet, megszokni biztos nem...

Aztán május vége, június eleje általában meghozza az esőket. Viszonylag ritka az órákig tartó csendes esőzés, legtöbbször egyszerűen leszakad az ég, és akkor úszik a fél világ. A hőmérséklet ilyenkor jellemzően kb. 10 fokkal "hűvösebb", viszont a magas páratartalom miatt ez alig érezhető. Az igazán durva trópusi viharok (a "full kretén" félék), általában elkerülik Laoszt, hiszen ez egy tengerrel nem rendelkező ország, mire ideérnek már nem akkora "kretének". 

Visszatérve még az időjárás globális változására, idén januárban fordult elő első alkalommal, hogy Laoszban hó esett. Igaz, hogy az ország északi részén és csak minimális mennyiségben, de itt ez akkora meglepetést és problémát okozott, mint nálunk otthon a márciusi hóvihar néhány éve. Sajnos több esetben halálos áldozatot is követelt az extrém hideg és rengeteg háziállat is elpusztult.
Őszintén szólva minket is megviselt a dolog, annak ellenére, hogy itt a leghidegebb az olyan 10-12 fok körül volt. A probléma az, hogy az itteni házakban nincs semmilyen lehetőség a fűtésre, és a falak is rendkívül vékonyak. Ha tehát kint 12 fok van, akkor bent is ugyanannyi. Természetesen ruhával sem úgy készültünk, bár a lányomnak azért tudtunk itt venni meleg pulcsit, nadrágot, stb. Amikor délután hazaértünk, bevackoltuk magunkat a konyhába, és a villany sütővel melegítettünk amíg vacsoráztunk. Este mind a hárman egy ágyban aludtunk, felturbózva még néhány kínai takaróval, amik annyira szöszöltek, hogy még egy hónap múlva is azt takarítottuk. 

Jelenleg ilyen gondunk nincs, igazából lassan el is felejtem milyen érzés fázni. Azzal viszont egyre inkább tisztában vagyok, hogy milyen érzés tíz perc alatt csatakosra izzadni, majd ugyanígy bemenni egy jó hidegre légkondizott irodába vagy üzletbe. 

 

Szólj hozzá

időjárás forróság trópus trópusi vihar Laosz